Umění dlouhověkosti

V souvislosti s vnitřními styly bojových umění wu-šu (čín. 武术 wushu) se často hovoří o taoistických technikách a o umění dosažení dlouhověkosti. Mnoho lidí u nás na Západě je však velmi skeptických. Nedokáží si vůbec představit, jak by nějaké cvičení mohlo mít takový vliv na délku a zároveň kvalitu našeho života.

Vnitřní styly wu-šu jako jsou tchaj-ťi (čín. 太极拳 taijiquan), dále například pa-kua (čín. 八卦掌 baguazhang) nebo také sing-i (čín. 形意拳 xingyiquan) však zahrnují trénink dovedností, které umožňují udržení našeho těla zdravého a funkčního mnohem déle, než jsme u nás zvyklí. Podívejte se na mistra Ma Jüe-lianga (čín. 馬岳樑 Ma Yueliang, 1901-1998), který se věnoval většinu svého života umění tchaj-ťi a ještě ve svých 96-ti letech byl aktivní.

Je radost pohledět na lidi jako byl on. Pokud si říkáte, že to je výjimka, jste na omylu. V Číně je poměrně hodně lidí, kteří jsou ochotni cvičit wu-šu každý den, jiní zase cvičí čchi-kung, tzv. čínskou jógu. Podstatné je ale, že tato umění mají reálný efekt bez ohledu na století, ve kterém žijete. Někteří lidé jsou totiž ochotni připustit, že dlouhověkosti mohli dosahovat taoističtí mistři starověku nebo středověku, kteří žili v panensky čisté přírodě, ale dnes už toto není možné. Vzpomeňme však třeba na mistra Wu Tchu-nana (čín. 吳圖南 Wu Tunan, 1885-1987), který se věnoval převážně cvičení tchaj-ťi. Ještě ve svých 100 letech, i když vypadal jako věchýtek, byl čiperný jako rybička a veřejně předváděl své umění.

Pokaždé, když se mě někdo zeptá, jak mohu věřit, že tchaj-ťi může pomáhat k dlouhověkosti, vzpomenu si na mistra Wu. Ale ani on samozřejmě není jediným člověkem v poslední době, který dosáhl dlouhého věku. Pokud cvičíte bojová umění pod vedením dobrého učitele a nepolevujete v tréninku ani s přibývajícím věkem, udržíte si tělo zdravé a pružné velmi dlouho. Vezměte si například mistra Lu C'-ťiena (čín. 呂紫劍 Lu Zijian, 1893-2012), který se věnoval převážně stylu pa-kua a ještě kolem svých 115-ti let cvičil s velkými šavlemi a byl schopen přecházet z postoje do kotoulu a zpět na nohy.

A tomu už se dá říkat výkon! Ale ani toto není ještě zdaleka vrchol dlouhověkosti. Nikdo vlastně neví, kde jsou hranice lidského života. Renomovaný lékař Dr. Deepak Chopra tvrdí, že lidé teoreticky vůbec nemusí stárnout, a že otázkou zůstává, proč vlastně lidé umírají a proč tak brzy...

Nejstarším dosud veřejně známým mistrem je zřejmě Li Čching-jüen (čín. 李清雲 Li Qingyun, 1736-1933), který tvrdil, že se narodil v roce 1736, podle oficiálních záznamů to ale bylo už v roce 1677. Ať tak či tak, kdyby se dožil 197 let nebo dokonce 256 let, o hodně by tím přesáhl rekord nejstarší oficiálně doložené Francouzky Jeanne Calmentové, která se dožila 122 let a 164 dní. Skutečné datum narození Li Čching-jüena nebylo nikdy potvrzené, zemřel 6. května 1933 s tím, že "je připraven vrátit se domů".

Li Čching-jüen celý život praktikoval bojová umění a prodával houby reishi, kustovnici, ženšen, ginkgo bilobu, pupečník asijský a další byliny. Těmito rostlinami se také živil a zapíjel je rýžovým vínem. Tajemství své dlouhověkosti shrnul do těchto čtyř doporučení:

"Měj klidnou mysl - Seď jako želva - Choď jako holub - Spi jako pes"

Jména osob uvedených v tomto krátkém článku jsou pochopitelně dohledatelná na wikipedii i jiných webových stránkách a my vám alespoň pro inspiraci doporučujeme se po nich poohlédnout.

 

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode