Okouzlující Čína

Putování touto kolosální zemí znamená šokující setkání s nejlidnatějším a také s nejvýstřednějším národem světa. Unikátní destinace, která se nazývá Čína, vás určitě pobaví, okouzlí a překvapí velkolepou proměnou.

Dlouhodobou předpovědí je Čína vykreslována jako země, která přeskočí všechny ostatní konkurenty v oblasti  turistiky, tak proč se tam nevydat. Naprosto unikátní destinace je dost veliká a divoká na to, aby uspokojila vaše cestovatelské touhy.

Pokud vás zajímá historie, ponořte se do čínských památek. Pokud jste vyznavači moderního světa, uspokojí vás Hongkong, Šanghaj či Peking. Pokud by vás lákalo čínské jídlo, připravte se na voňavé dobrodružství od silně kořeněných pokrmů po delikátní pamlsky. Nejvhodnější návštěvou této unikátní destinace je jaro a podzim, neboť jen tak se vyhnete letním návalům horka a zimním mrazům.

   

Peking a jeho posvátná místa

V Pekingu najdete některé z neúchvatnějších čínských památek jako je Zakázané město, Letní palác, Chrám Nebes nebo Velká čínská zeď. Zakázané město proto, že do něj bylo zakázáno vcházet po dobu 500 let. Bylo domovem císařů dvou čínských dynastií, kteří se nevzdalovali z těchto prostor, pokud opravdu nemuseli.

Je to největší a nejlépe opečovávaný shluk starých budov. Nejnavštěvovanější pekingskou pamětihodností je Letní palác s impozantním parkem. Oblast plná  palácových chrámů, zahrad, jezer a pavilonů. Nejdokonalejším příkladem architektury této unikátní destinace je Chrám Nebes, který původně sloužil jako ohromná scéna určená ke slavnostním rituálům, je ohraničena zdmi a na každé světové straně je brána.

Velká Čínská Zeď byla stavěna před dvěma tisíci lety a celý tento projekt trval sto let. Legenda vypravuje, že jednou z použitých surovin byly rovněž kosti zemřelých dělníků. Ve své podstatě neplnila svou hlavní úlohu nepřekonatelné obranné linie, nýbrž sloužila jako nadzemní dálnice k přepravě lidí a nákladu přes hornatý terén.

Pokud zavítáte do této unikátní destinace, nedoporučuje se plánovat návštěvu zmíněných oblíbených míst o víkendu.

   

Dějiny unikátní destinace

Historie je poznamenána bitvami, netečnými císaři a velkými gesty jako jsou terakotoví válečníci a komunistický Dlouhý pochod. Dějiny unikátní destinace se klikatí cestou trvající bezmála šest tisíc let. Čína, často vynášena jako nejstarší přežívající civilizace světa, zažila tolik změn jako má Čínská zeď cihel.

Původ vládců státu, způsob, jak lidé mluví, oblékají se a dokonce jak jí, se měnili nesčetněkrát k nepoznání. Dějiny několika společností, které rozkvítaly na čínské půdě, vytvořily nejeden příběh.

Životní styl - kultura unikátní destinace se tradičně koncentruje na rodinu. Ve staré Číně rodina poskytovala každému členu podporu včetně živobytí a dlouhodobě trvající bezpečnost. Rozšířená rodina zůstává nesmírně významná, prarodiče pečují o své vnuky a dospělé děti pracují a finančně zajišťují své přestárlé rodiče. Rychlý rozvoj zvedl životní standard mnoha Číňanů na neštěstí přístupný pouze menšině obyvatelstva. Většina obyvatel žije na venkově, odříznuta od výhod čínských reforem.

 

Čínské náboženství

Náboženství unikátní destinace, která nese název Čína, bylo ovlivněno třemi proudy lidského myšlení: taoismem, konfuciasmem a buddhismem. Všechny tři jsou neoddělitelně propleteny a Číňané uctívají  jejich učedníky stejně tak často, jako uctívají své vlastní předky a panteon bohů a duchů. Říká se, že taoismus je jediné opravdu čínské náboženství, buddhismus byl importován z Indie a konfuciánství je především filosofie.

   

Čínští umělci stále více přitahují pozornost mezinárodního uměleckého světa

Svou nepřerušenou historií a kulturou přinesla Čína lidstvu jeden z největších uměleckých příspěvků. Čína má dnes prosperující scénu současného umění v soukromých galeriích, které soupeří s muzei a výstavními síněmi zřízenými vládou.

Umělci unikátní destinace stále více přitahují pozornost mezinárodního uměleckého světa.  Vizuální umění, kam patří kaligrafie (papír, tuš a roztírací kámen), malířství (umění štětce a tuše aplikované na savý papír nebo hedvábí), keramika (se kterou Číňané začali už před více než osmi tisíci lety), sochařství, literatura, hudba, architektura a všem dobře známé zahrady se třemi základními prvky, které netvoří, jak bychom čekali, trávníky a květy, ale skála, voda a kámen.

   

Čínská kuchyně je jednou z nejlepších na svetě

Otázka "Už jsi jedl?" je běžný pozdrav mezi Číňany a dokládá význam jídla v čínské kultuře. Čína je unikátní destinace i díky tomu, že má jednu z nejlepších světových kuchyní ať už jde o jídlo na uchvátaných čínských trzích, jejichž zkušenost si nemůžete nechat ujít, nebo o banket ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Turista zajisté odejde uspokojen. Podstatnou součástí je i čaj, který Číňané začali pěstovat jako první. Umění spařování a pití čaje bylo populární už za doby dynastie Tang.

 

Pojeďte do unikátní destinace Číny s námi a poznejte největší krásy světa.

 

Zdroj: idnes.cz

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode