Čínský nový rok Koně

Nyní končí rok Vodního hada, ten provází energie jin, je tajemný a nevyzpytatelný. Nadcházející rok Koně bude v elementu dřeva, což je znamení růstu a naděje. Kůň pak symbolizuje dynamiku jang. Rok Dřevěného koně začíná 31. ledna 2014 a bude trvat do 18. února 2015.

Rok Dřevěného koně bude rychlý, expanzivní a bujný. Prořítíme se jím cvalem. Odmění všechny s čestným smýšlením a smyslem pro disciplínu, neboť tu má kůň rád. Heslem roku 2014 bude týmová spolupráce. Pokud se chcete prosazovat, dělejte to v týmu, jinak nebudete tak moc úspěšní. Rok dřevěného koně se navíc báječně hodí pro cestování, večírky a společenské akce.

Kůň je svou povahou šarmantní, galantní a pozorný. Má smysl pro humor a dokáže pobavit celou svou společnost. Má rád přímé a upřímné jednání, praktický způsob práce a celkovou nezávislost. Je však velmi náladový a křivdy si v sobě nosí velmi dlouho. Rok koně se bude odehrávat přesně v duchu této tradice.

Kůň má rád úzké rodinné vztahy. Pokud se vrhnete do akcí se svou rodinou, může vám to přinést zaímavé výsledky a to nejen na poli osobních vztahů. V druhé polovině roku také bude čas na lásku. Kůň je velmi vášnivé znamení. Má cit pro romantiku, svádění, dokáže být velmi okouzlujícím partnerem.

Co nás čeká v roce 2014?

Rok koně bude rokem plným výzev. Při řešení problémů však nezapomeňte na praktičnost, flexibilnost a kretaivitu. V tomto roce bude platit víc než kdy jindy, že štěstí přeje připraveným. Tvrdá práce a kreativní inovace budou mít díky roku koně dlouhodobý pozitivní dopad.

Dávejte si však pozor na to, abyste nepřecenili své síly. Pokud na něco nestačíte, nebojte se požádat o pomoc. Pro relaxaci je ideální strávit pár dní v přírodě. Užijte si jí, kdykoliv se vám podaří prchnout z přetechnologizované civilizace.

V roce koně mohou na povrch vyplavat různá tajemství a temné stránky lidské povahy. Pokud však zůstanete upřímní a otevření ve svých citech, dočkáte se mimořádné odměny ve formě svobody a uzdravení. Ve vzduchu je navíc láska. Rok koně je mimořádně vhodným rokem pro to, aby váš romantický vztah postoupil na mnohem vyšší úroveň. Manželství uzavřená v tomto roce budou šťastná a velmi stabilní.

Svátky jara (čchun-ťie), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu a začínají druhým novoluním po zimním slunovratu. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, většinou v domě nejstaršího člena rodiny.

Oslavy nového roku

Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

K vrcholům oslav patří atraktivní tance draka a lva, při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii údajně spadá do období vlády legendárního Žlutého císaře (Chuang-ti) ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Podle jiné legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12 a Buddha jim za odměnu přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli. Šlo o myš (krysu), buvola, tygra, králíka (zajíce), draka, hada, koně, ovci (kozu), opici, kohouta, psa a vepře.

zdroj: denik.cz

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode